Suomen Lakiekonomit Oy: tarina

Ajatus Suomen Lakiekonomit Oy:stä syntyi jo vuonna 2005. Toimin tällöin yrittäjänä turvallisuusalalla, lukio pohjalta. Ensimmäisten yrittäjyysvuosieni motto oli ollut kokeilla, erehtyä ja ottaa riskejä, mieluiten suuria. Toisinaan tultiinkin lujaa alas.

Aloitin yritystoimintani vuonna 1998 markkinoinnin ja myynnin parissa. Olin tällöin todennut, että yrittäjyys vie ennemmin mennessään kuin kasvatustieteen opinnot Rauman opettajankoulutuslaitoksessa. Ostin Sata-Hämeen Turvallisuuspalvelut Ky vuonna 2000. Tästä alkoi varsinainen yrittäjyyden oppikouluni. Vuonna 2010, kun yhtiö myytiin Turvatiimi Oyj:lle, oli se osa OTSO palvelut Oy:tä. OTSO palvelut Oy oli tällöin Suomen neljänneksi suurin turvallisuusalan yritys. Ennen kuin yrityksestäni tuli osa OTSO palveluita, oli se muuttunut Satavartio Oy:ksi, työllistänyt 40 turvallisuusalan ammattilaista ja olimme perustaneet alalle Suomen ensimmäisen franchising-ketjun.

Tämän matkan varrella huomasin, väliin myös hyvinkin kalliisti, että siihen miten ja mistä sopi, kannatti kiinnittää erityistä huomioita. Satavartion toiminta koostui noin 800:sta palvelusopimuksesta, 40:stä työsopimuksesta, franchising-sopimuksista, rahoitus- ja leasingsopimuksista, yhteistyösopimuksista ja monesta muusta sopimuksesta, joiden varaan yritystoiminta rakentui ja oli sen aikana laadittu myös monia erilaisia kauppakirjojakin. Läheskään kaikki sopimussuhteet eivät olleet ongelmattomia ja välillä tarvittiin myös lakimiesten apua. Saamani apua oli lähes aina ensiluokkaista, mutta yleensä kallista. Kaikkein kalleinta se oli siksi, että sopimusriidat veivät tuhottomasti myös omaa aikaani ja energiaani, joka oli pois yrityksen johtamisesta. Lakimies kun ei luonnollisestikaan voi tuntea yksityiskohtia tapahtumista. Tästä syystä jouduin käyttämään lukuisia öitä erilaisten selvitysten kirjoittamiseen. Asiat saatiin joka kerta järjestykseen, mutta tapaamistani lakimiehistä kukaan ei koskaan neuvonut, miten näiltä ongelmilta voitaisiin välttyä. Tämä ajatus johdatti minut yritysjuridiikan pariin ja samalla syntyi ajatus yrityksestä, jonka tehtävänä olisi auttaa yrittäjää välttämään ongelmia jo ennakolta.

Vuonna 2005 menin avoimeen yliopistoon lukemaan sopimusoikeutta ja siitä jatkoin myös muihin yritysjuridiikan ja talouden opintoihin. Vuonna 2008 pänttäsin Tampereen Yliopistoon sisälle. Vuonna 2013 valmistuin ja huomasin yritysjuridiikan lisäksi opiskelleeni KHT – tilintarkastajalta vaadittavat opinnot ja laajasti vero-oikeutta. Vuosina 2012 – 2015 toimin kunnallisen elinkeino- ja kehitysyhtiön toimitusjohtajana sekä Parkanon kaupungin johtoryhmässä. Vuosina 2013-2015 toimin myös kaupungin omistaman laajakaistayhtiön toimitusjohtajana, jonka hallituksen neuvonantajana jatkan edelleen.

Elokuussa 2015 oli aika toteuttaa vuonna 2005 syntynyt ajatus ja perustin Caselli Yrityspalvelut Oy:n. Heinäkuussa 2016 muutin yrityksen nimeksi Suomen Lakiekonomit Oy. Sana Lakiekonomit kuvaa yrityksen keskeisintä liikeideaa eli yhdistää käytännön liikejuridiikka ja tuottava talous yhdeksi työkaluksi, jonka avulla ongelmiin pureudutaan ennakolta ja ennaltaehkäistään yritysten ja julkisten organisaatioiden ongelmia.

Juha Tuominen