fbpx
Facebook
Twitter
LinkedIn

10 vinkkiä yrityksen ostamiseen

Yrityksen ostaminen on ihmisen elämässä asuntokaupan kanssa yksi isoimmista päätöksistä, joka voi tulla eteen. Yrityksen ostamiseen sisältyy kuitenkin paljon enemmän riskiä kuin asuntokauppaan. Yritystä ostettaessa on varmistuttava siitä, että kauppaa tehdään oikealla hinnalla ja oikeasta asiasta. Ikävät yllätykset jälkikäteen voivat tulla kalliiksi. 

Yrityskauppa- Suomen Lakiekonomit

Mitä yrityskaupassa kannattaa huomioida:

1. Osta tulevia kassavirtoja – älä historiaa. Varmistu siitä, että kauppahinta ei perustu johonkin mitä ei enää ole. Toisinaan myyjän eläköityessä tai muuten luopuessa pitkään harjoitetusta yritystoiminnasta, saatetaan pyrkiä hinnoittelemaan ns. elämäntyötä. Kauppahinnan tulee kuitenkin perustua realistiseen arvioon tulevasta.
2. Mikä on ostettavan yrityksen toimialan tulevaisuus? Perehdy toimialan kehitysnäkymiin ja megatrendeihin. Toisinaan teknologinen kehitys, lainsäädäntömuutokset tai maailman markkinatilanne voivat synnyttää mahdollisuuksia, mutta myös riskejä.
3. Perehdy ostettavan yrityksen toimintakykyyn. Onko välittömiä investointitarpeita? Henkilöityykö ostettava yritys vahvasti vanhaan yrittäjään? Onko yrityksessä osaamisriskejä tai tarvitaanko uutta teknologiaa?
4. Tuottaako yritys kassavirtaa? Ostettaessa yritys hypätään juoksevaan junaan. Tuottaako yritys riittävästi kassavirtaa, jotta saat laskut ja mahdolliset palkat maksettua heti ensimmäisestä päivästä lukien? Jos vastaus on ei. Kuinka nopeasti saat asian korjattua ja tarvitsetko käyttöpääoman turvaamiseksi rahoitusta? Muodosta käsitys yhtiön tuotteiden tai palveluiden kilpailukyvystä ja hinnoittelusta.
5. Mistä teet kaupan? Ostatko liiketoiminnan vai yrityksen osakkeet? Liiketoimintakaupassa ostetaan liiketoimintakokonaisuus, jossa siirtyvät kauppakirjan mukaiset erät ostajalle (sopimukset, henkilöstö, koneet ja kalusto jne.) Osakekaupassa yhtiön osakkeet. Nämä ovat kaksi varsin erilaista tapaa tehdä kauppa. Lue lisää liiketoiminta- vai osakekauppa.

Älä tee kauppoja silmät kiinni, valmistaudu yrityksen ostamiseen huolellisesti.
Me autamme sinua!

Yrityskaupassa on yleensä kyse merkittävästä hankinnasta tai elämäntyön myynnistä, älä tee sitä siis silmät kiinni. Yrityskaupassa pitää alusta saakka ymmärtää, mitä on tekemässä, jotta lopputulos olisi haluttu.

Valmistaudu yrityskauppaan hyvin, niin viet kaupat mahdollisimman sujuvasti ja riskittömästi maaliin. Yrityksen ostaminen -koulutus on sinulle, jos olet ostamassa yritystä, mutta et ole varma mitä on edessä. Siirry tutustumaan koulutukseen.

AJANKOHTAISET BLOGI ARTIKKELIT SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI
6. Vielä siitä kauppahinnasta. Ostettavan yrityksen tulisi kyetä tuottamaan tulosta siten, että kauppahinta tulisi kuoletetuksi alle viidessä vuodessa. Tällöinkin on hyvä miettiä, onko sellaisia tehostamistoimia tehtävissä, että kuolettaminen tapahtuisi nopeammin. Jos yrityskaupassa, oli sitten kyse liiketoiminta- tai osakekaupasta, on käytetty ulkopuolista rahoitusta (kuten lähes aina on), varmistu siitä, että kassavirtaa riittää kauppahintaa varten otettujen velkojen korkojen ja lyhennysten maksamiseen.
7. Tee tai teetä ostettavaan yritykseen due diligence- tarkastus (erityisesti osakekaupassa). Millaisia vero-, henkilö-, oikeus-, sopimus- tai muita riskejä yhtiöön liittyy? Onko yhtiöön kohdistunut vakavia reklamaatioita tai onko oikeudenkäyntejä käynnissä tai tiedossa. Ovatko yhtiön taloustiedot luotettavia?
8. Mieti miksi yritystä ollaan myymässä. Yleensä syy on järkevä esim. eläköityminen. Mutta aina näin ei ole. Erityisesti jos myyjällä on kova kiire ja sinua yritetään painostaa nopeaan päätöksentekoon, mieti aina, miksi? Myös omassa innostuksen puuskassa kannattaa pitää jäitä hatussa. Innostuksissaan tulee helposti maksaneeksi liikaa.
9. Yrittäjänä oma henkilökohtainen taloutesi nivoutuu tiiviisti yritystoimintaasi. Suunnittele paljonko tarvitset rahaa oman arkesi pyörittämiseen ja ota se huomioon laskelmia tehdessäsi.
10. Älä usko joulupukkiin. Teet päätökset harkitusti, muita kuunnellen, mutta lopulta itse. Sillä sinä yrittäjänä myös kannat riskin itse. Toisaalta usko rohkeasti itseesi ja näe myös kaikki mahdollisuudet. Nelikenttäanalyysi on hyvä apuväline harkita ostamiseen ja omaan yrittämiseen liittyviä heikkouksia, vahvuuksia, uhkia ja mahdollisuuksia.

Tarvittaessa kannattaa aina kysyä neuvoa. Meiltä saat apua koko yrityskauppaprosessiin sekä yrittämisen haasteisiin myös myöhemminkin. Voimme yhdessä etsiä myös ostettavia yrityksiä. Ota yhteyttä!

TILAA UUTISKIRJE