

Usein hallitus koostuu vain yrittäjästä tai yrittäjistä itsestään, toki hallitukseen voi kuulua myös ns. ulkopuolisia jäseniä. Hallituksen kokoonpanosta päätetään yhtiökokouksessa. Mikäli hallitukseen kuuluu alle kolme varsinaista jäsentä, on hallituksessa oltava vähintään myös yksi varajäsen. Hallituksen jäsenten määrästä voidaan määrätä myös yhtiöjärjestyksessä.
Vastuu osakeyhtiössä kulminoituu siis henkilön rooliin yhtiön johdossa, ei osakkeiden omistamiseen. Osakeyhtiölain (2006/624) 22. luvun 1§:n mukaan hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle toimiessaan huolellisuusvelvoitteen vastaisesti (OYL 1.luku 8§). Mikäli hän aiheuttaa vahinkoa rikkoessaan muuten osakeyhtiölakia (muuten kuin huolellisuusvelvoitetta tai muita OYL 1. luvun periaatteita) tai yhtiöjärjestystä on hän korvausvelvollinen yhtiön lisäksi myös osakkeenomistajalle sekä muulle vahinkoa kärsineelle taholle.
Koulutuksessa saat vastaukset siihen, miten ja koska yhtiön johdon vahingonkorvausvastuu tai rikosvastuu voi realisoitua. Koulutuksessa tarkastellaan myös sitä, miten tätä riskiä voi hallita. Koulutus on käytännönläheinen ja sisältää neuvoja ja esimerkkejä, miten hallitus järjestää yhtiön toiminnan asianmukaisesti ja mitkä ovat ns. vaaranmerkit yhtiön toiminnassa.
Koulutuksessa tarkastellaan myös hallituksen päätöksentekoa sekä hallituksen ja toimitusjohtajan vastuualueita ja työnjakoa.
Osakeyhtiön johto ei ole vahingonkorvausautomaatti, mutta kuitenkin velvollinen toimimaan huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti. Osakeyhtiölain tunteminen on osa hyvää ja huolellista hallituksen toimintaa.
Keskeinen sisältö:
Osakeyhtiölain mukaan yhtiön johtoon kuuluvat toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet, vahingon tulee olla aiheutettu näissä tehtävissä. Yhtiön johtoon kuuluvan henkilön on siis syytä kyetä näyttämään toteen huolellinen ja yhtiön edun mukainen päätöksenteko ja toiminta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö virheitä voisi tehdä. Edellytys on pyrkiä vilpittömästi yhtiön edun mukaiseen päätöksentekoon.
Juha Tuominen, lakiekonomi, KTM
Juha on toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Koulutukseltaan Juha on kauppatieteen maisteri, pääaineenaan yritysjuridiikka.
Päätoimisesti Juha on tehnyt töitä erilaisiin sopimuksiin ja yritysten välisiin transaktioihin liittyen n. 10 vuotta.
Lakikoulutuksia hän on pitänyt säännöllisesti vuodesta 2015 alkaen.
– pääkouluttaja Juha
Tuntuuko siltä, että liian monet lait ja kaiken maailman säädökset ja sopimukset määräävät mitä yrittäjän pitäisi tehdä ja miten toimia? Yrittäjäksi ryhtyminen voi tuntua hankalalta sääntösuomessa, kun Arkadianmäeltä tuupataan uutta pykälää urakkapalkalla.
Näinhän se on, mitäpä sitä kieltämään. Suomi elää metsästä nimeltä pykäläviidakko, jos nyt vähän kärjistää. Tarvitseeko yrittäjän sitten olla juristi?
No ei tarvitse! Tiettyihin perusasioihin on hyvä perehtyä ja tietää mistä pyytää apua, kun sitä tarvitsee… lue lisää
Yristysjuridiikan palvelut
Y-tunnus 1012661-9
OVT – tunnus
003710126619
003721291126
Seuraa meitä:
info@lakiekonomit.fi
Sellukatu 5 A, 33400 Tampere
Parkanontie 60, 39700 Parkano